WWW.SOUPLESSEMETHODE.NL

Met het boek Het Duurloopmisverstand

(Door Klaas Lok)
Nog steeds is er over voetlanding bij hardlopen discussie: is haklanding het beste of is voorvoetlanding of middenvoetlanding beter? Of heeft misschien platvoets landen de voorkeur?

Bestaat middenvoetlanding wel? De middenvoet bevindt zich immers tussen de hak en de bal van de voet, dus feitelijk in de lengteboog... lastig om daarmee als eerste contact met de grond te maken.

In principe zal een atleet het snelst lopen met voorvoetlanding oftewel een landing op de bal van de voet. Na eerste contact van de bal van de voet met de grond zijn er grofweg twee mogelijkheden:
1. Direct daarn kan de voet 'lui' terugzakken waarna de gehele voet contact maakt met de grond, zonder dat echte voorspanning in kuit en pezen wordt opgebouwd. Ik zie dit eigenlijk meer als platvoetlanding.

2. Snelle lopers bouwen bij het terugzakken van de hak richting grond veel meer voorspanning op in kuitspier, achillespees en pezen in het enkelgewricht. Dit noem ik een actieve voorvoetlanding. Zo zijn alle huidige wereldtoppers actieve voorvoetlanders zelfs op de marathon. Alleen met deze stijl haal je het beste uit je zelf, mits je hierin goed getraind bent. Deze stijl is echter af te raden voor een zware, beginnende loper.

Haklanding
Voorstanders van haklanding komen meestal met het argument dat de enkel een rolgewricht is en dat daarom haklanding de meest natuurlijke loopstijl is. 

Mijn gehele visie leest u in het boek Het Duurloopmisverstand

Enkele video's betreffende loopstijl.

1. Viervoudig olympisch kampioen (5000 & 10.000m), de Brit Mo Farah, en Amerikaans recordhouder Galen Rupp (recordhouder USA 10,000m met 26:48. Met deze tijd is hij de snelste niet-Afrikaan aller tijden op deze afstand). Klik hier voor de link naar youtube.

2. Klik hier voor video 1 met Haile Gebrselassie en hier voor video 2.

3. Video met bespreking voetlanding.

4. Nog een video over voetlanding.

5. En nog eentje.

6. En hier de laatste (maar er zijn er veel meer op youtube)

 

 

Easy Interval Method

Easy interval training has attracted attention in other countries. Reason to translate the Dutch book Het Duurloopmisverstand into English.

The title is: EASY INTERVAL METHOD.

It is for sale worldwide: via duurloopmisverstand.nl in the Netherlands, via
amazon.com in the UK, USA, Canada, Australia and Germany, and of course from any other country in the world! More info at easyintervalmethod.com, where you can find direct links to amazon-page of the country of your choice.


EIMcovervoorkant