07/12/13 - Interessant nieuws uit Australië: onderzoekers uit 'down under' ontdekten dat bij een groep van 67 langeafstandslopers (die 40 tot 100 km per week trainden) de telomeren gemiddeld 11% langer zijn dan bij 'normale' mensen. Telomeren zijn van belang bij het vernieuwen van cellen: hoe langer de telomeren, des te langer cellen vernieuwd kunnen worden. Deze 11% zou overeenkomen met zo'n 16 jaren langer leven.
In plaats van lange afstanden lopen zou intensieve intervaltraining ook dit effect kunnen hebben, een mening die de bekende dr Mercola van mercola.com ook toegedaan is.
Het onderzoek werd overigens gedaan bij hardlopers die 43 jaar waren, maar waarbij de lengte van de telomeren gemiddeld overeenkwam met die van 27-jarigen. Onderzoekers willen ook proberen te achterhalen of veel sporten positieve veranderingen geeft in het DNA, die doorgegeven kunnen worden aan de volgende generatie.
Bron
Van Wikipedia
Een telomeer bestaat uit deels dubbelstrengig en deels enkelstrengig DNA, ingekapseld in beschermende eiwitten, en zit aan het uiteinde van een chromosoom. Telomeer betekent in het Grieks eindstuk. Een telomeer komt niet voor bij prokaryoten met een ringvormig chromosoom. Oude cellen hebben chromosomen met een korter telomeer dan jonge cellen. Een uitzondering hierop werd echter in 2003 ontdekt bij het Vaal stormvogeltje, waarbij de telomeren bij het ouder worden van de vogel juist in lengte toenemen. Kortere telomeerlengte is al vaak geassocieerd met een hoger risico op kanker en hart- en vaatziekten en verouderingsziekten in het algemeen, maar het is nog onduidelijk of dit een oorzakelijk verband is[bron?].
Een telomeer is te vergelijken met het plastic uiteinde van een veter. Bij iedere deling rafelt het uiteinde een stukje uit en uiteindelijk kan de cel niet meer delen en sterft. Menselijke cellen bereiken dit stadium na zo'n vijftig, zestig delingen. Als de telomeerlengte behouden blijft, kan de cel zich blijven delen zonder dood te gaan. Onder de microscoop is een telomeer zichtbaar als een oplichtend puntje.
Onsterfelijk
Het gen dat verantwoordelijk is voor de vorming van telomerase is in 1998 door Geron Corporation in Californië gekloond en ingebracht in cellen. Deze cellen hebben zich twee jaar lang gedeeld zonder enige vorm van veroudering. Ze lijken onsterfelijk te zijn geworden.