HARDLOOPSCHOENEN
Aandachtspunten bij het kopen van schoenen Haklanding, middenvoetlanding of voorvoetlanding?
Koop ze bij voorkeur in een winkel waar een verkoper is die verstand van hardlopen heeft. Laat kijken naar uw loopstijl. Er moet gelegenheid zijn om uw schoenen uit te proberen. Sportschoenen worden verkocht op lengtemaat. Helaas kun je niet zonder meer op het getal afgaan. De lengtemaat kan per land en zelfs per merk verschillen.
Slechts zelden zijn er schoenen waarbij er variatie in de breedte mogelijk is. Koop schoenen bij voorkeur wat later op de dag (je voeten zetten in de loop van de dag iets op) en pas met de sokken die je ook bij het hardlopen gebruikt. Laat de verkoper controleren of de schoen goed om je voet sluit, loop even rond zonder dat de veters aangesnoerd zijn. Als de schoen dan van achteren slipt is hij te groot of bij de hiel te breed.
Controleer met je vingers of er niet te veel ruimte tussen de schoen en je hiel is. In de lengte moet er ongeveer een halve centimeter voor de tenen overblijven. Wikkel met je voet af en controleer dat je niet met je langste teen tegen de voorkant van de schoen aankomt. Zelfs een heel licht contact van tenen met schoen kan irritant zijn of blauwe nagels veroorzaken.
Als u gaat hardlopen: rondom de middenvoet de veters redelijk strak aansnoeren zodat de voet niet kan schuiven. Eventueel kunnen, om de tenen niet af te knellen, de onderste gaatjes onbenut blijven. Of werk met 2 stukken veter!
Hielkap
De hielkap moet stevig genoeg zijn, de hiel goed fixeren en sturen tijdens landing en afzetfase. De hoogte moet juist zijn. Te hoog kan achillespeesklachten opleveren (bijv. blaren t.g.v. wrijving, maar ook erger), te laag kan slippen van de hiel in de schoen veroorzaken.
Zool
Kies de juiste zool, afgestemd op de ondergrond waarop u wilt lopen. Informeer naar de slijtvastheid. Controleer de buigzaamheid van de zool. Op ongeveer 2/3 van de lengte, onder de bal van de voet hoort het buigpunt te liggen.
De tussenzool is onder de hak ligt verhoogd. Hebt u regelmatig last van stijve kuitspieren dan moet u na laten gaan of u korte kuitspieren hebt. Zo ja, kies dan een schoen met een hogere hak. Let goed op de netto hakhoogte.
Over de hakhoogte is sinds kort een discussie ontstaan, mede ten gevolge van onderzoeken. Te hoge hakken voorkomen een natuurlijke loopstijl: landen op de bal van de voet. Een artikel hierover:
Minder blessures bij blootsvoets lopen
Januari 2010 - Een paar miljoen jaar al loopt de mens op twee benen; 99% van die tijd deed hij dat op zijn blote voeten. In sommige uithoeken van de wereld is ongeschoeid lopen ook vandaag nog heel gebruikelijk. In de loop van de evolutie zijn mensenvoeten zich steeds beter gaan aanpassen aan taken als duurlopen over een lange afstand - kijk maar welk een perfectie de Kenianen in die discipline hebben bereikt.
Atletiekschoenen daarentegen bestaan pas sinds de jaren zeventig. Wat hebben zij toe te voegen aan het resultaat van miljoenen jaren trial and error van de evolutie? Niet zo bijster veel, schrijft Nature vandaag. Hardlopers op sportschoenen rennen namelijk anders dan barrevoetse lopers die nooit eerder schoenen hebben gedragen. Laatstgenoemden landen op de bal van hun voet, terwijl geschoeide hardlopers op hun hiel neerkomen. Ze krijgen daarbij veel grotere schokken te verwerken dan barrevoetse lopers, aldus Daniël Lieberman van Harvard.
Dat kan verklaren waarom blootsvoets lopen veel ....lees verder op standaard.be
Blootsvoets lopen, dat moet u niet doen: middenvoetsbeentjes (bij veel lopers) kunnen een plotselinge overgang niet aan. Beter is om een schoen aan te schaffen die geen netto hakhoogte heeft.
Lopers die altijd gewend waren om op de hak te landen, zullen 1-2 jaren nodig hebben om te wennen aan de fors grotere belasting van de kuitspieren. Het resultaat kan echter zijn dat u sneller loopt!
Zwaar gebouwde lopers zullen uiteraard de grootste problemen hebben met het lopen op een schoen zonder netto hakhoogte en waarschijnlijk is het zelfs beter dat zij gewoon op hun hak (of platvoets) te blijven landen.
Om de gewenning te bevorderen: gebruik in het dagelijks leven ook schoenen zonder netto hakhoogte.
Een ander nadeel van hoge hakken kan zijn dat dit eventuele (over)pronatie versterkt.
Door (over)pronatie ontstaan zijwaartse bewegingen met als mogelijk gevolg: enkel-, scheenbeen-, knie- en achillespeesklachten. Zelfs rugklachten kunnen als oorzaak (over)pronatie hebben!
Schoenleest
Laat u voorlichten over de juiste schoenvorm voor uw voet. Voetbed en sportsteunzool Iedere schoen heeft een voetbed. Soms een zacht frutseltje, wat bij een probleemloze voet prima kan volstaan, soms een redelijk stevig voetbed wat al enige steun geeft bij pronatie. U kunt dit voetbed uiteraard vervangen. Door een ander voetbed, los te koop in de winkel of door een sportinlay (sportsteunzool), gemaakt door een orthopedisch schoenmaker.
Vaak kunt u in een goede sportzaak een voetafdruk laten maken en laten bekijken of u een afwijkend voettype heeft. Een afwijkend voettype hoeft geen klachten te geven, maar als er klachten zijn dan is er een goede kans dat die uit de voeten voortkomen en is er met een goede hardloopschoenin combinatie met steunzool meestal wat aan te doen. Als u steunzolen neemt, houdt er dan rekening mee dat het misschien even wennen is. Blijven de klachten of zitten ze niet lekker, ga dan terug voor controle en aanpassing.
Naden
Controleer of er geen stikranden op onjuiste plekken zitten.
Afwikkeling
Een schoen met een lichte afwikkeling, d.w.z. dat de zool onder het topje van de teen een stuk dunner is dan onder de middenvoet, kan voor veel lopers prettiger lopen. Met name voor lopers met enige bewegingsbeperking in het grote teengewricht, wikkelen daardoor makkelijker af.
Voetafwikkeling
De overgrote meerderheid van de lopers landt op de buitenzijde van de hak. In de steunfase kan de voet vervolgens naar binnen kantelen. Als dit laatste te ver gaat spreken we van overpronatie. Hoe herken je overpronatie? Als de middenzool van uw oude sportschoen aan de binnenzijde (mediaal) ingeklonken is, is dat een duidelijke aanwijzing voor overpronatie.
Laat door een deskundig persoon naar uw loopstijl kijken, het liefst met video, zodat u het in slowmotion zelf ook kunt zien. Een loopband om de loopstijl te laten bekijken is niet voor iedereen geschikt: veel lopers gaan daar erg krampachtig op lopen.
Lopers die overproneren hebben een verhoogde kans op allerlei blessures zoals achillespees-, scheenbeen- en knieblessures. Zelfs rugklachten kunnen hierdoor veroorzaakt worden.
KOOP DE GOEDE SCHOEN OM DEZE OVERPRONATIE IETS TEGEN TE GAAN!.
Een schoen tegen overpronatie heeft aan de binnenzijde materiaal dat iets minder inveert dan de rest van de dempende middenzool. Uiteraard is deze schoen alleen geschikt als u daadwerkelijk overproneert. Bent u een zgn. neutrale loper dan kan zo'n schoen verkeerd uitpakken.
Waar gaat u de schoen gebruiken?
Voor op de weg kiest een schoen met grote schokabsorptie, voor in het bos liever een wat hardere schoen. Besef dat een te zachte schoen energieverlies oplevert. Bent u echter slecht getraind en hebt u snel last van stijve spieren dan zal een zachtere schoen de voorkeur genieten. Erg persoonlijk dus. Schaf losse hakverhogingen aan die binnen in de schoen gelegd kunnen worden in geval u na een zware wedstrijd of training enkele dagen stijve kuitspieren hebt. Realiseert u zich wel dat hoe hoger de hak van een schoen, des te meer u kunt gaan (over)proneren!
Lees ook dit artikel over Haklanding, middenvoetlanding of voorvoetlanding?