WWW.SOUPLESSEMETHODE.NL

Met het boek Het Duurloopmisverstand

(Door Klaas Lok)
Nog steeds is er over voetlanding bij hardlopen discussie: is haklanding het beste of is voorvoetlanding of middenvoetlanding beter? Of heeft misschien platvoets landen de voorkeur?

In principe zal een atleet het snelst lopen met voorvoetlanding oftewel een landing op de bal van de voet, of iets daarachter, op de middenvoet, waarbij er voorspanning in voetboog, kuitspier, achillespees en pezen in het enkelgewricht wordt opgebouwd. Zo zijn alle huidige wereldtoppers voorvoetlanders of middenvoetlanders, zelfs op de marathon. Vooral voorvoetlanders profiteren meer van hun elastische energie dan haklanders.

Haklanding
Voorstanders van haklanding komen meestal met het argument dat de enkel een rolgewricht is en dat daarom haklanding de meest natuurlijke loopstijl is. 

Mijn gehele visie leest u in het boek Het Duurloopmisverstand

Enkele video's betreffende loopstijl.

1. Viervoudig olympisch kampioen (5000 & 10.000m), de Brit Mo Farah, en Amerikaans recordhouder Galen Rupp (recordhouder USA 10,000m met 26:48. Met deze tijd is hij de snelste niet-Afrikaan aller tijden op deze afstand). Klik hier voor de link naar youtube.

2. Klik hier voor video 1 met Haile Gebrselassie en hier voor video 2.

3. Video met bespreking voetlanding.

4. Nog een video over voetlanding.

5. En nog eentje.

6. En hier de laatste (maar er zijn er veel meer op youtube)

 

 

Forum gesloten

Wegens voortdurende spam heb ik helaas het forum moeten sluiten. Bezoek svp de souplessemethode-groep op Facebook voor discussies, vragen.